2023-11-02 16:54:00

Projektni dan – Dani kruha

 

 

Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša i zdravoj prehrani. Tako da je taj dan obilježen i u 3.b razredu odlaskom do pekarnice Temaj gdje su se učenici upoznali s radom pekara te imali priliku pitati ih pitanja poput „Kada spavate ako cijelu noć pravite kruh?“; „Koliko kruha u jednoj smjeni napravite?“; „Koliko se kilograma brašna potroši u pekarnici za jedan dan?“  i dr.

U školi, učenici su se kroz prezentaciju upoznali s vrstama žitarica, s procesom nastanka kruha, peciva, pekarskih proizvoda…( „Od zrna do pogače“). Pogledali su video kako nastaje kruh te kako je to nekada bilo u prošlosti, a kako danas. Kroz kvizove i igre su se zabavili i ponovili što su danas naučili.


Kroz životno-praktične i radne aktivnosti, koje su proveli, učenici su imali doticaj sa stvarnim namirnicama iz kojih su nastali njihovi pekarski proizvodi tako što su ispekli svoj kruh u učionici pomoću pekača, a tijesto su mijesili i oblikovali perece, zatim su perece ispekli u školskoj kuhinji te svi zajedno uživali u degustaciji napravljenih proizvoda. Oduševljeni kako im je sve odlično i ukusno uspjelo pojeli su svoje perece.

 

Približena im je važnost zajedništva blagovanja i narodnih običaja, zdrave prehrane, a ujedno su potaknuti na razvoj fine i krupne motorike kroz miješenje i oblikovanje tijesta. Uz pečenje kruha i pereca učenici su kroz kreativan rad izradili svoje pekare i pekarice, pisali uzrečice o kruhu te napravili zajednički plakat o Danima kruha.

 

 

Tomislav Vidaković


Osnovna škola Ivana Kozarca Županja